De Nederlandse economie tuimelt tussen nu en 2028 van de achttiende naar de dertigste plaats op de mondiale ranglijst. Die voorspelling deed het Centre for Economic and Business Research (CEBR) donderdag. Nederland zou, evenals Duitsland, beter af zijn zonder de euro omdat de groei wordt beknot door zwakke prestaties in andere eurolanden.
Het CEBR merkt wel op dat de val van Nederland, een van de grootste in de ranglijst, misleidend is. Een groot aantal opkomende landen, dat nu al een vergelijkbaar bruto binnenlands product (bbp) heeft, streeft Nederland voorbij. Het Nederlandse bbp stijgt van 801 miljard dollar (585 miljard euro) naar 888 miljard dollar in 2028.
De Britse denktank verwacht dat het Verenigd Koninkrijk in 2030 Duitsland aflost als grootste economie van Europa, mede dankzij een aanhoudende bevolkingsgroei die leidt tot een snellere expansie van de economie. Ook het relatief lage Britse belastingniveau komt de groei ten goede.
Ranglijst
,,Theoretisch gezien zou de Duitse economie de komende jaren goed moeten blijven presteren. Echter, er van uitgaande dat de euro blijft bestaan, daalt Duitsland op de ranglijst als gevolg van een zwakke Europese groei, een vergrijzende bevolking en de verplichting om noodlijdende economieën te helpen.” De grootste opsteker voor de Duitse economie zou een terugkeer naar de munteenheid mark zijn. ,,Een Duitse economie op basis van de mark zou vele jaren, wellicht nooit, worden ingehaald door het Verenigd Koninkrijk.”
Voor Nederland geldt de economie met een terugkeer naar de gulden ,,waarschijnlijk iets beter zou presteren'', aldus het CEBR. Nederland wordt tussen nu en 2028 onder meer ingehaald door Egypte, Hongkong, Nigeria, Irak en de Filipijnen, die nu nog buiten de top 30 staan, en door Zwitserland (nu 20e), Zweden (21e) en Argentinië (29e).
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl